Ağrı
12 Aralık, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Yenidoğan Gaz Çıkarma Yöntemleri ve Gaz Masajı Uygulaması

Yenidoğan Gaz Çıkarma Yöntemleri ve Gaz Masajı Uygulaması
Dünyaya gözlerini açan bebekler, yenidoğan gaz çıkarma tabiri altında yaşadıkları gaz sancısı sorunları yaşarlar. Aslında bebek gelişiminin ilk haftalarında gazla ilgili bir sıkıntı göze çarpmaz. Çünkü o süreçkteki bebeklerin sindirim sistemleri tam anlamıyla henüz gelişmemiştir.Ancak sonraki haftalarda aniden ağlamaya başlayabilen ve huzursuzlukları gözlenen bebekler, “infaltik kolik” tanımıyla bilinen gaz spazmı sorunuyla karşılaşıyor demektir. 

Yenidoğan Gaz Çıkarma 

Dünyaya gözlerini açan bebekler, yenidoğan gaz çıkarma tabiri altında yaşadıkları gaz sancısı sorunları yaşarlar. Aslında bebek gelişiminin ilk haftalarında gazla ilgili bir sıkıntı göze çarpmaz. Çünkü o süreçkteki bebeklerin sindirim sistemleri tam anlamıyla henüz gelişmemiştir.Ancak sonraki haftalarda aniden ağlamaya başlayabilen ve huzursuzlukları gözlenen bebekler, “infaltik kolik” tanımıyla bilinen gaz spazmı sorunuyla karşılaşıyor demektir. 

Eğer bebekte, yüksek sesle ağlama, ayaklarını karın bölgesine doğru çekme, gerilme, artan karın şişliği, sıkça kaka yapma ya da kabızlık, kusma ve karın bölgesinden gelen sesler gibi belirtiler gözlemleniyorsa, bebek infaltik kolik sıkıntısıyla karşı karşıya demektir. 

İnfaltik kolik, genellikle bebekler 4 aylık olana kadar, haftanın 3 gününe ve günde yakşalık 3 saate dek devam eden ağlama nöbetleri ve huzursuz dakikaların baş göstergesidir.Peki infaltik kolik adı verilen bu gaz spazmları neden ve nasıl oluşur? 

Bebeklerde, gaz spazmları kaçınılmaz bir durumdur aslında. Zira yenidoğan bir bebek, bedensel olarak hareketliliğe henüz başlayamamıştır ve bu nedenle mütemadiyen yatar bir pozisyonda kalır. 

Bebeklerde İnfaltik Kolik Oluşumunun Nedenleri? 

Bebeklerdeki infaltik kolik oluşumunun sebepleriyle ilgili olarak, uzmanlar farklı görüşler ileri sürer. 

İlk görüş, anne tarafından tüketilen alerjik besinlerdeki semptomlarının bebeğe geçmesidir. Bu alerjik reaksiyonlar, inek sütü başta olmak üzere, soya, kahve, fındık, fıstık, çikolata, kabuklu deniz ürünleri, brokoli, yeşil biber ve baharatlı yiyeceklerde bulunur. 

Diğer görüş, bebekteki merkezi sinir sisteminin tam şeklini alamış olmasından kaynaklı bağırsak problemlerini işaret eder. Buna bağlı olarak bebek, ilk aylarda bağırsakta melatonin azlığına maruz kalıyor ve bu maruziyet, gaz sancılarına zemin hazırlıyor. 

Bebek bu süreçte, sürekli sıvı alımıyla besleniyor, sindirim sistemindeki organlar gelişiyor ve hazım bakterileri meydana geliyor, Hatta tam bu sırada bebek, anne sütü emerken hava bile yutabiliyor. Nitekim, bağırsağa ulaşan hava, tüm bağırsak hareketleriyle birleşiyor ve kalın bağırsağın herhangi bir bölgesine takılıp kalıyor. Bağırsağın peristaltik durumu sonucu sıkışmış olan gaz bebekte şiddetli gaz spazmına yol açıyor. 

Gaz Çıkarma Yöntemleri 

Gaz spazmıyla karşı karşıya kalan bebeğin yaşadığı huzursuzluk, ebeveynlerin durumdan endişe duymasına yol açar ve ebeveynler, bebeklerinin duyduğu acının son bulması için bu sorunun çözümüne odaklanmak ister. 

Gaz çıkarma yöntemleri arasında ilk sırada “gaz masajı” gelir. Ancak gaz masajına başlamadan önce yapılması gereken bazı önemli noktalar vardır. Çünkü bebekte gaz sıkışması sonucu oluşan spazm sırasında karın duvarı sert ve gergin olur. Bu bakımdan gaz masajına başlamadan önce bebeğin kucağa yatırılıp bir müddet sallanması gerekir. 

Gaz masajı, en bilindik tanımıyla “bebek omuzda” ifadesine sahiptir. Bu yöntem, oldukça yaygın olarak yapılır ve bebeğin spazm kaynaklı huzursuzluğuna iyi gelir. 

Gaz Masajı Uygulama Şekli 

Uygulanma şekli ise şöyledir; bebek, yüzü anneye dönüş bir şekilde kucağa alınır. Anne, bir elle bebeğin poposunu kavrarken diğer eliyle bebeğin sırt bölgesine aşağıdan yukarı doğru manevralarla sıvazlama işlemini yapar. 

Bu uygulama, bebeğin her beslenmesi sonrası 5 ila 7 dk. süresince yapılır ve bebekteki gaz sıkışmasına en doğru yardımcılardandır. 

Gaz Çıkarmada Diğer Teknikler 

Diğer tekniklerin başında, özellikle de annelere büyük sorumluluk düşmektedir.  

  • Bebekteki bu huzursuzluğun en aza indirilmesi için anneler, gaz yapıcı besinleri mümkün olduğunca az tüketmeye gayret etmelidir. Bu besinlerin bazıları, lahana, karnabahar, kuru baklagiller, pişmemiş soğan ve sarımsak gibi sıranabilir. 

  • Bebeğin anne sütü dışında ek bir beslenme takviyesi almamasına dikkat edilmelidir.  

  • Ayrıca bebeğe banyo yaptırılabilir. Sıcak su, organların yumuşamasına katkı sağlayabilir. 

  • Bebeğin karın bölgesine hafif masajlar yapılabilir. 

  • Bebeğin karın kısmı ve ayaklarına ılık bezler konulabilir. 

  • Bebek, yüzükoyun yatırılarak yine arka sırt bölgesi sıvazlanabilir. 

  • Gaz giderici ilaçlar ise, her daim etkili bir sonuç veremeyebilir; bu nedenle ilaç kullanımından kaçınmak daha doğru olabilir. İlaç kullanımı yerine az mikarda verilebilecek anason ya da dereotu içeren çaylar gibi bitkisel özlü bazı takviyelerden faydalanılmalıdır. 

  • Gaz spazmlarını hafifletmek adına, bebeğin emzirilirken başı hafif yüksekte tutulmalı, hava yutmamasına özen gösterilmeli, böylece kusma ve gaz sıkışması gibi sorunlar giderilebilmektedir. 

Kaynak: Ağrı Söz Gazetesi


  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!